Portada del sitio > Agenda > Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i (...)

Twitter

Vimeo >>

Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i resistència popular global”

Dijous 2 juny 2016, seu de Lafede.cat (Barcelona), 19h30

Jueves 26 de mayo de 2016

Amb la participació de:

  • Juan Hernández Zubizarreta, Professor de la EHU – Universitat del País Vasco i investigador de l’Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL-Paz con Dignidad)
  • Melik Özden, Director del Centre Europe – Tiers Monde (CETIM)
  • David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona
  • Mónica Vargas, investigadora del Transnational Institute (TNI)
  • Modera: la Campanya Catalunya NO al TTIP

Les empreses transnacionals han esdevingut un actor clau en l’actual procés de globalització, amb un poder econòmic i polític cada vegada més gran. Simultàniament, des de la societat civil a nivell internacional, es denuncia de forma creixent la violació dels drets humans per part d’aquestes empreses, que cobra un caràcter sistemàtic.

Les comunitats i les persones afectades es troben davant una arquitectura de sòlida impunitat. La Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament ha registrat més de 3.400 Tractats de Lliure Comerç i de Protecció de les Inversions que asseguren els interessos de les grans empreses. Però a nivell internacional no existeixen instruments que obliguin a les transnacionals a respectar els drets humans ni el medi ambient, ni que pugui sancionar la seva conducta. Aquesta realitat pot empitjorar i la impunitat transnacional es pot trobar enfortida amb la firma del Tractat de Lliure Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea (TTIP), el Tractat entre la Unió Europa i Canadà (CETA), el tractat per la liberalització dels serveis (TISA). També, existeix un autèntic risc de privatització de la democràcia amb propostes com la Iniciativa de Re-disseny Global (GRI), llançada pel Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

Davant aquesta asimetria, la societat civil porta anys mobilitzada, construint xarxes de denuncia, de solidaritat, d’alternatives concretes com són la Sobirania Alimentària, la Sobirania energètica, l’Auditoria Ciutadana del Deute i d’altres. Gràcies a la pressió popular es va iniciar el 2014 al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, un procés per tal de disposar d’un instrument vinculant per les transnacionals en terminis del respecte dels drets humans.

Per enfortir aquest procés d’empoderament popular i aprofitant la presència a Barcelona d’expert/es d’àmbit català, estatal i internacional, així com d’iniciatives dins del govern de la ciutat per tal d’avançar cap a la Justícia Global, us convoquem a la presentació de les següents publicacions:

Eventos asociados


¿Quién eres?
Tu mensaje
  • Para crear párrafos, deje simplemente líneas vacías.


Noticias

Las grandes eléctricas cortaron la luz a 653.772 hogares y tuvieron 5.010 millones de beneficio en 2015

El caso de la anciana que falleció tras el incendio provocado por una de las velas que utilizaba para alumbrarse tras quedarse sin suministro ha reabierto el debate sobre la pobreza energética. 83.429 personas estuvieron durante más de (...)

Fuente: infoLibre | 9 de diciembre

Los Verdes acusan a Inditex de eludir al menos 585 millones en impuestos

El gigante del textil habría utilizado filiales en Holanda, Suiza e Irlanda para minimizar su factura fiscal. El grupo de Amancio Ortega asegura que cumple escrupulosamente con la normativa fiscal de los 93 mercados en los que está (...)

Fuente: El Periódico | 9 de diciembre

|

Actualidad

No me puedo imaginar

No me puedo imaginar cómo será tener que meter a tus hijos en la cama temprano, en cuanto oscurece, porque hace frío y no hay calefacción. No me puedo imaginar cómo será preparar unos macarrones y separarlos en dos platos iguales (uno por (...)

María González Reyes | 4 de diciembre

El poder corporativo en el centro de la crisis

Las empresas transnacionales han alcanzado hoy en día un papel protagónico en la sociedad global, participando de manera activa y con una posición de fuerza no solo en los principales espacios de toma de decisiones, sino incluso (...)

Gonzalo Fernández Ortiz de Zárate (Diagonal, 29 de noviembre de 2016) | 29 de noviembre

|