Portada del sitio > Agenda > Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i (...)

Twitter

Vimeo >>

Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i resistència popular global”

Dijous 2 juny 2016, seu de Lafede.cat (Barcelona), 19h30

Jueves 26 de mayo de 2016

Amb la participació de:

  • Juan Hernández Zubizarreta, Professor de la EHU – Universitat del País Vasco i investigador de l’Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL-Paz con Dignidad)
  • Melik Özden, Director del Centre Europe – Tiers Monde (CETIM)
  • David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona
  • Mónica Vargas, investigadora del Transnational Institute (TNI)
  • Modera: la Campanya Catalunya NO al TTIP

Les empreses transnacionals han esdevingut un actor clau en l’actual procés de globalització, amb un poder econòmic i polític cada vegada més gran. Simultàniament, des de la societat civil a nivell internacional, es denuncia de forma creixent la violació dels drets humans per part d’aquestes empreses, que cobra un caràcter sistemàtic.

Les comunitats i les persones afectades es troben davant una arquitectura de sòlida impunitat. La Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament ha registrat més de 3.400 Tractats de Lliure Comerç i de Protecció de les Inversions que asseguren els interessos de les grans empreses. Però a nivell internacional no existeixen instruments que obliguin a les transnacionals a respectar els drets humans ni el medi ambient, ni que pugui sancionar la seva conducta. Aquesta realitat pot empitjorar i la impunitat transnacional es pot trobar enfortida amb la firma del Tractat de Lliure Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea (TTIP), el Tractat entre la Unió Europa i Canadà (CETA), el tractat per la liberalització dels serveis (TISA). També, existeix un autèntic risc de privatització de la democràcia amb propostes com la Iniciativa de Re-disseny Global (GRI), llançada pel Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

Davant aquesta asimetria, la societat civil porta anys mobilitzada, construint xarxes de denuncia, de solidaritat, d’alternatives concretes com són la Sobirania Alimentària, la Sobirania energètica, l’Auditoria Ciutadana del Deute i d’altres. Gràcies a la pressió popular es va iniciar el 2014 al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, un procés per tal de disposar d’un instrument vinculant per les transnacionals en terminis del respecte dels drets humans.

Per enfortir aquest procés d’empoderament popular i aprofitant la presència a Barcelona d’expert/es d’àmbit català, estatal i internacional, així com d’iniciatives dins del govern de la ciutat per tal d’avançar cap a la Justícia Global, us convoquem a la presentació de les següents publicacions:

Eventos asociados


¿Quién eres?
Tu mensaje
  • Para crear párrafos, deje simplemente líneas vacías.


Noticias

Los delitos ambientales podrán ser juzgados como crímenes contra la humanidad

Los gobiernos o individuos responsables de delitos contra el medio ambiente, el acaparamiento de tierras o la explotación ilegal de los recursos naturales podrán ser, a partir de ahora, perseguidos y juzgados por la legislación (...)

Fuente: Público | 28 de septiembre

Chile investiga a la transnacional Endesa por supuestas donaciones a políticos

La fiscalía de Chile, a instancias de su par española, investiga a la empresa de electricidad Endesa por supuestas donaciones a políticos chilenos para campañas electorales a cambio de apoyar la instalación de una central hidroeléctrica. (...)

Fuente: La Información | 21 de septiembre

|

Actualidad

Boletín OMAL nº87

Monográfico de recursos sobre la actividad económica de las grandes multinacionales y la Inversión Extranjera Directa en América Latina y el Caribe ÍNDICE Recursos y datos económicos sobre las grandes multinacionales OMAL Recursos y datos (...)

Septiembre de 2016 | 28 de septiembre

Ecosocialismo y ecofeminismo para un otoño en resistencia

“El TTIP ha fracasado de facto”. La reciente afirmación del ministro de Economía alemán sobre las negociaciones del tratado comercial entre Estados Unidos y la Unión Europea vino seguida de una declaración de presidente francés en la misma (...)

Júlia Martí y Erika González (La Marea, 25 de septiembre de 2016) | 26 de septiembre

|