Portada del sitio > Agenda > Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i (...)

Twitter

Vimeo >>

Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i resistència popular global”

Dijous 2 juny 2016, seu de Lafede.cat (Barcelona), 19h30

Jueves 26 de mayo de 2016

Amb la participació de:

  • Juan Hernández Zubizarreta, Professor de la EHU – Universitat del País Vasco i investigador de l’Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL-Paz con Dignidad)
  • Melik Özden, Director del Centre Europe – Tiers Monde (CETIM)
  • David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona
  • Mónica Vargas, investigadora del Transnational Institute (TNI)
  • Modera: la Campanya Catalunya NO al TTIP

Les empreses transnacionals han esdevingut un actor clau en l’actual procés de globalització, amb un poder econòmic i polític cada vegada més gran. Simultàniament, des de la societat civil a nivell internacional, es denuncia de forma creixent la violació dels drets humans per part d’aquestes empreses, que cobra un caràcter sistemàtic.

Les comunitats i les persones afectades es troben davant una arquitectura de sòlida impunitat. La Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament ha registrat més de 3.400 Tractats de Lliure Comerç i de Protecció de les Inversions que asseguren els interessos de les grans empreses. Però a nivell internacional no existeixen instruments que obliguin a les transnacionals a respectar els drets humans ni el medi ambient, ni que pugui sancionar la seva conducta. Aquesta realitat pot empitjorar i la impunitat transnacional es pot trobar enfortida amb la firma del Tractat de Lliure Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea (TTIP), el Tractat entre la Unió Europa i Canadà (CETA), el tractat per la liberalització dels serveis (TISA). També, existeix un autèntic risc de privatització de la democràcia amb propostes com la Iniciativa de Re-disseny Global (GRI), llançada pel Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

Davant aquesta asimetria, la societat civil porta anys mobilitzada, construint xarxes de denuncia, de solidaritat, d’alternatives concretes com són la Sobirania Alimentària, la Sobirania energètica, l’Auditoria Ciutadana del Deute i d’altres. Gràcies a la pressió popular es va iniciar el 2014 al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, un procés per tal de disposar d’un instrument vinculant per les transnacionals en terminis del respecte dels drets humans.

Per enfortir aquest procés d’empoderament popular i aprofitant la presència a Barcelona d’expert/es d’àmbit català, estatal i internacional, així com d’iniciatives dins del govern de la ciutat per tal d’avançar cap a la Justícia Global, us convoquem a la presentació de les següents publicacions:

Eventos asociados


¿Quién eres?
Tu mensaje
  • Para crear párrafos, deje simplemente líneas vacías.


Noticias

Los consejeros del Ibex-35 se han repartido 2.200 millones desde el inicio de la crisis

La crisis no ha impedido que en los últimos años cayera una copiosa lluvia de millones sobre los miembros de los consejos de administración de las sociedades pertenecientes al Ibex 35. Con los datos que proporciona la CNMV, es posible (...)

Fuente: Público | 28 de octubre

Bruselas ve multiplicarse los obstáculos en su camino a la aprobación del TTIP

Con el TTIP casi en soporte vital, Bruselas esperaba dar un nuevo impulso este martes a su homólogo canadiense, el CETA, pero la resistencia a todas las presiones de la región belga de Valonia, contraria a su firma, ha frustrado sus (...)

Fuente: Público | 19 de octubre

|

Actualidad

Paraísos fiscales y derechos humanos

Segunda sesión del grupo de trabajo intergubernamental de carácter abierto sobre empresas transnacionales y otros negocios de carácter transnacional con relación a los derechos humanos (24-28 de octubre de 2016). Panel IV: Debate abierto (...)

Aportación de Cuca Hernández (Attac) en la 2ª Sesión del grupo intergubernamental de la ONU sobre empresas transnacionales y derechos humanos (27 de octubre) | 27 de octubre

Tres casos que demuestran que los marcos voluntarios no han funcionado

Segunda sesión del grupo de trabajo intergubernamental de carácter abierto sobre empresas transnacionales y otros negocios de carácter transnacional con relación a los derechos humanos (24-28 de octubre de 2016). Panel III: Obligaciones (...)

Aportación de Tom Kucharz (Ecologistas en Acción) en la 2ª Sesión del grupo intergubernamental de la ONU sobre empresas transnacionales y derechos humanos (26 de octubre) | 27 de octubre

|

agenda

Del 3 de noviembre 00:00 al 4 de noviembre

Encuentro de ciudades por el agua pública

|