Portada del sitio > Agenda > Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i (...)

Twitter

Vimeo >>

Debat: “Aquí, qui mana? Impunitat de les empreses transnacionals i resistència popular global”

Dijous 2 juny 2016, seu de Lafede.cat (Barcelona), 19h30

Jueves 26 de mayo de 2016

Amb la participació de:

  • Juan Hernández Zubizarreta, Professor de la EHU – Universitat del País Vasco i investigador de l’Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL-Paz con Dignidad)
  • Melik Özden, Director del Centre Europe – Tiers Monde (CETIM)
  • David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona
  • Mónica Vargas, investigadora del Transnational Institute (TNI)
  • Modera: la Campanya Catalunya NO al TTIP

Les empreses transnacionals han esdevingut un actor clau en l’actual procés de globalització, amb un poder econòmic i polític cada vegada més gran. Simultàniament, des de la societat civil a nivell internacional, es denuncia de forma creixent la violació dels drets humans per part d’aquestes empreses, que cobra un caràcter sistemàtic.

Les comunitats i les persones afectades es troben davant una arquitectura de sòlida impunitat. La Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament ha registrat més de 3.400 Tractats de Lliure Comerç i de Protecció de les Inversions que asseguren els interessos de les grans empreses. Però a nivell internacional no existeixen instruments que obliguin a les transnacionals a respectar els drets humans ni el medi ambient, ni que pugui sancionar la seva conducta. Aquesta realitat pot empitjorar i la impunitat transnacional es pot trobar enfortida amb la firma del Tractat de Lliure Comerç i Inversions entre els Estats Units i la Unió Europea (TTIP), el Tractat entre la Unió Europa i Canadà (CETA), el tractat per la liberalització dels serveis (TISA). També, existeix un autèntic risc de privatització de la democràcia amb propostes com la Iniciativa de Re-disseny Global (GRI), llançada pel Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

Davant aquesta asimetria, la societat civil porta anys mobilitzada, construint xarxes de denuncia, de solidaritat, d’alternatives concretes com són la Sobirania Alimentària, la Sobirania energètica, l’Auditoria Ciutadana del Deute i d’altres. Gràcies a la pressió popular es va iniciar el 2014 al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, un procés per tal de disposar d’un instrument vinculant per les transnacionals en terminis del respecte dels drets humans.

Per enfortir aquest procés d’empoderament popular i aprofitant la presència a Barcelona d’expert/es d’àmbit català, estatal i internacional, així com d’iniciatives dins del govern de la ciutat per tal d’avançar cap a la Justícia Global, us convoquem a la presentació de les següents publicacions:

Eventos asociados


¿Quién eres?
Tu mensaje
  • Para crear párrafos, deje simplemente líneas vacías.


Noticias

Movilizaciones en más de 20 ciudades para frenar el CETA

El próximo 21 de enero la campaña No al TTIP ha convocado junto a otras organizaciones sociales y políticas europeas un Día de Acción Global para demandar al Parlamento Europeo que vote “no” al acuerdo comercial y de inversiones entre la UE y (...)

Fuente: Campaña No al TTIP | 17 de enero

Ortega, su hija Sandra y Roig poseen la misma riqueza que el 30% más pobre de España

El fundador de Inditex, Amancio Ortega, su hija Sandra y el presidente de Mercadona, Juan Roig, acumulan la misma riqueza que el 30% más pobre en España, es decir, que 14,2 millones de personas, la población total de Catalunya y la (...)

Fuente: Público | 17 de enero

|

Actualidad

CETA: quiénes ganan con el acuerdo UE-Canadá

El día 21 tendrán lugar decenas de manifestaciones en varios países europeos contra el acuerdo comercial con Canadá. 3,5 millones de personas entregaron sus firmas para detener este tratado y el TTIP. El empeño de los lobbies de las (...)

Pablo Elorduy | 20 de enero

Dos días antes del juicio

Supongo que Diego hoy se levantó entre nervioso e ilusionado. Supongo que entre las dos cosas gana la ilusión. Supongo que desayunó (quizás tostadas con café) y que pensó mientras se duchaba que ojalá todo termine bien, que es lo mismo que (...)

María González Reyes | 15 de enero

|